A királyok – és Mackensen – bora

2011.10.28. 07:23 :: Nagy Háború szerkesztőség

Érdekes Újság, 1916

 

1 komment

Címkék: reklám korabeli sajtó

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr583310798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.11.09. 16:06:03

Maillot Nándor báró, politikus, szül. 1884. Tállyán. Jogi tanulmányait Kolozsvárott, Münchenben és Genfben végezte. A kommunizmus bukása után Abauj és Zemplén vm.-k kormánybiztosa volt. A második nemzetgyűlésen, valamint 1926. képviselőnek választották. A magyar bortermelés ügyének egyik vezérembere, közgazdasági téren is kiterjedt munkásságot fejt ki. Ezt írta róla a Tolnai Nagylexikon.
Más néven: Ferdinand Maillot de la Treille (Tállya,1884.jún.26-Budapest, 1929.dec.20, apja Georges Maillot de la Treille (1843-1908), anyja Margarethe von Beust (1861-?), felesége Almásy Mária Anna (Feled, 1892.ápr.3.-?), házasságot kötöttek: Budapest, 1910.jan.8.
A lotharingia Maillot vagyis francia család ősei a német Pfalzba költöztek és onnan jött Magyarországba Georges (György) aki felesége révén örökölte a tállyai Bretzenheim-féle szőlőbirtokot, amelyet kiválóan irányított fia, Nándor is.

www.ogyk.hu/e-konyvt/mpgy/alm/al927_32/196.htm

"A franciáknak üzenem, hogy legyenek résen a présen, a présen..."

Bignio Gyula tengerészkapitány 1876-ban született Pusztamonostoron Katonának készült, de már 1893-ban tengerre szállt és tizenhét évig járta idegen lobogók alatt a világtengereket. Norvég vitorlásokon nyert kiképzést, később német, angol és a merikai hajókon teljesített szolgálatot.1904-ben San Franciscoban amerikai kapitányi vizsgát tett.Háromszor utazta körül a Földet. Utazásairól írt cikkei a Budapesti Hírlap, Nemzeti Ujság és Pesti Hirlap hasábjain jelennek meg. 1910-től a Pesti Hirlap munkatársa volt,később a főváros idegenforgalmának fejlesztésével foglalkozott. 1911 óta magyar parti szolgálatban volt 1925-ig. 1927 után a székesfővárosi Idegenforgalmi Hivatalban dolgozott, a magyar idegenforgalom terén hasznosítva utazásain szerzett tapasztalatait.Számos utazási és szakcikke jelent meg napilapokban és folyóiratokban főleg a világháború idején.
Szakíróként a Pesti Hírlap munkatársa volt.(Forrás: Révai Nagy Lexikon és Tolnai Nagy Lexikon)

Ajánlott olvasmány:
www.matud.iif.hu/01jul/nagymih.html

Maillot francia nemesből lett magyar hazafi, Bignio viszont állítólag nem olasz származású volt, bár nagyon gyanús, mert Lajos (1839-1907)nevű rokona kiváló operaénekes volt.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása