Már nem csak térkép e táj – beszámoló az isonzói emlékútról

2011.09.16. 07:34 :: Nagy Háború szerkesztőség

2011. szeptember 2. és 6. között került sor a blogunk közreműködésével szervezett isonzói emlékútra. Kiss Ádám utasunk írta és küldte el számunkra az alábbi beszámolót.

Édesapám, Kiss Antal 1916. október 11-én, a 8. isonzói csatában esett olasz fogságba. El is vitték Asinara szigetére három évre. E Szamársziget fehér szamarairól meg a köztörvényesek büntető helyéről volt híres. Ma már az akkor kopár szigetet kisebb csoportok engedéllyel látogathatják. Remélik, hogy a természet újra birtokba veszi az egykori börtönszigetet. Most egy kötött útvonalú gumikerekű kisvonat szállítja a látogatókat. Néha olyan temető mellett, ahol ennyi a felírat: A-U (Austriaci – Ungheresi). Sok-sok hadifogoly nyugszik itt. Egyszer ide is áthajózunk…

A csoport egy része a néhány éve magyar civilszervezetek közreműködésével felújított ukanci temetőben Az emlékúton résztvevők egy része a néhány éve magyar civilszervezetek közreműködésével felújított ukanci temetőben

A Nagy Háború 90. évfordulóján a Hadtörténeti Múzeum szeretettel, kegyelettel és hozzáértéssel rendezett emlékkiállítást tisztelegve elődeink előtt. Sok olyan leírással, fényképpel, emléktárggyal találkoztam, melyeket édesapám megemlít egyik hadifogságból írt levelében. Ösztönzést kaptam itt arra, hogy e levél köré egy könyvet szerkesszek. Ki is adtam. Előszavában megígértem, hogy rövidesen bejárjuk a levélben megemlített csatatereket.

Édesapám, Kiss Antal Édesapám, Kiss Antal

Bár a Ferencvárosi Természetbarátoknál 50 éve vezetek túrákat, koromra való tekintettel házi orvosom kért, hogy másra bízzam a túrát. Így a kipróbált és inkább non-profit jellegű HON-TOURS Irodát kértem fel a lebonyolításra. Nem csalódtunk sem a gépkocsiban, annak vezetőjében, sem az idegenvezetőben, sem a kísérő hadszíntérkutatóban, de a szállásokban, az ellátásban és az útvonalban sem.

Kísérőnk, Rózsafi János hadszíntérkutató a gorjanskói polgári temetőben nyugvó két magyar tiszt történetét ismerteti Kísérőnk, Rózsafi János hadszíntérkutató a gorjanskói polgári temetőben nyugvó két magyar tiszt történetét ismerteti

Szeptember 2-án hajnalban indultunk megtelt busszal. Idegenvezetőnk, a rólunk való törődésen túl mértéktartóan ismertette a történelmünkkel kapcsolatos érdekes, nem hadtörténeti vonatkozásokat. A Nagy Háború blog szerzőit és személyesen Rózsafi János hadszíntérkutatót csak a netről és írásaiból ismertem. Mégis őket ajánlottam az Irodának hadtörténeti szakvezetőnek. A búcsúesten nagy tapsot kapott az ötnapos hozzáértő vezetésünkért. A háttérből mindig akkor lépett elő, amikor az adott hadszínteret, emlékhelyet életre kellett kelteni. Mindig jól betájolt bennünket érzelmileg, akaratilag, gondolatilag. Nem lett „térkép e táj”! A történelem az élet tanítómestere. A hadszíntérkutató, az idegenvezető meg a magister tanársegédje, demonstrátora. Végig is vittek bennünket a Pjut – Bled – Ljubljana – Lipica – Trieszt – Postojna - Duino – Visintini – Doberdo del Lago – Redipuglia – Gorizia – Monte San Michele – Log Pod Mangartom – Kobarid – Kluže – Bohinji-tó – Ukanc – Celje útvonalon.

A gorjanskói katonai temetőben A gorjanskói katonai temetőben

A vezetések révén a bejárt lövészárkok, kavernák, alagutak, barlangok, erődök, várak, hadisírok, múzeumok, emlékművek segítségével volt idő a Karszt-fennsík harcainak felidézésére, a kívánatos érzelmek beágyazódására, nemzeti tragédiánk mélyebb átélésére, az akkor keletkezett szállóigék megértésére.

A klužei erődnél A klužei erődnél

Talán megértettem azt is, hogy édesapám miért nem beszélt erről szép számú, de kicsiny gyerekeinek. Azt meg nem, hogy egy hegedűművész, akivel kitaníttatták a fa és kőfaragást mint utásztiszt mit érzett a kavernák kirobbantásainál? Azt sem mikor a néhány méterrel lévő olaszokra lőtt, akiket szeretett és hat év múltán már Genovában tanított a Verdi Intézetben.

A buszon orvosok, mérnökök, tanárok, a vitézi rend tagjai, kutatók, gyűjtők kerültek össze. Mindegyik élete megérne egy misét. Összekötötte őket az ősök tisztelete, a hazaszeretet. Mindegyik beavatkozik mások életébe. Tegyék azt! Bízzunk benne, hogy segítségükkel, a látottak, hallottak alapján egyre több honfitársunk fordul újra a történelem felé, hogy nem volt hiábavaló az ősök életáldozata.

Az utazás végén minden résztvevő oklevelet kapott „ötnapos frontszolgálata” emlékére Az utazás végén minden résztvevő oklevelet kapott „ötnapos frontszolgálata” emlékére

Meghatódottsággal szemléltük az egyre gondozottabb hadisírokat. Tisztelettel gondoltunk a szervezetten sírokat ápoló alapítványokra, a nemzeti színű szalagokat elhelyező magánosokra. Örülnénk, ha az ifjúság visszaszokna vagy rászokna saját családjuk sírjainak gondozására. Az meg kifejezetten jó lenne, ha a HM még több kisebb csoportot támogatna a hadisírgondozás tekintetében. Ide értve a serdültebb diákság hadtörténeti jellegű túráztatását is.

Csoportkép a San Michele tetején. Csoportkép a San Michele tetején.

Végül még annyit, hogy lélekemelő a déli harangszót hallani. Az meg nem, hogy Erkel–Kodály népe hogyan tudja énekelni a Himnuszt!

1 komment

Címkék: doberdó gorjansko krn ukanc kluže

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr43230497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2011.09.17. 16:48:21

Az ukanci katonai temető 2007-es felújításáról és átadásáról sok kép látható az abban közreműködő Krajczáros Alapítvány honlapján a fotógalériában: krajczaros.uw.hu/

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása