Heti kulturális ajánló – 2011.03.26.-04.01.

2011.03.26. 13:21 :: Natasa G

A héten lesz mozi, színház, előadás és a szokásos játék- és ismeretterjesztő filmek a tévében. Ez utóbbiak közül szívesen ajánlom a Doktor Zsivágó jól sikerült 2002-es feldolgozását, remélem nem nyomják tele reklámmal.

ELŐADÁS

Dr Lichtmann Tamás: A bécsi és a budapesti kabaré az első világháború előtt

A Zsidó szabadegyetem keretében.

Helyszín: Budapest, 1084, Bérkocsis u. 2. A részvétel ingyenes.

március 28. hétfő, 18:00-19:30

 

MOZI

Csend és kiáltás

fekete-fehér, magyar filmdráma, 74 perc, 1967

1919. után egy alföldi tanyán a csendőrparancsnok hallgatólagos beleegyezésével rejtegetik Istvánt, a volt vöröskatonát. A környék rettegésben él, a félelem és a megalázottság érzése lesz úrrá az embereken. A tanya gazdája, Károly is felügyelet alatt áll. A teljes jogbizonytalansággal visszaélve a szintén a tanyán élő Teréz és Anna arzénnal mérgezik Károlyt és az öregasszonyt. István hivatalos bejelentést tesz a dologról, noha tudja, hogy ezzel sorsa megpecsételődött... (port.hu)

Örökmozgó, Budapest Erzsébet körút 39. Tel: 1-342-2167

2011. március 29. kedd, 18:30

 

SZÍNHÁZ

Svejk

Budapesti Kamaraszínház - Tivoli, Budapest VI. Nagymező u. 8. (1) 343-6812

2011. március 27. vasárnap, 19:00
2011. április 1. péntek, 19:00

 

A kolonc

Elsbeth Schlagmüller, az első világháború legügyesebb kémje volt. Kalandos életénél csak halálának körülményei titokzatosabbak. Kinek állhatott érdekében elhallgattatni a súlyos skizofréniától szenvedő nőt? Kinek állt érdekében megölni a látszólag mozgás- és beszédképtelen asszonyt? És főleg miért? Miket tudhatott még ez az élő halott, amitől útjában lehetett az újraszerveződő német titkosszolgálatnak?

Az első világháború híres kémnője magatehetetlenül fekszik egy svájci elmegyógyintézetben évek óta. Egy nap titokzatos látogatója érkezik, egy fiatal orvosnő Magyarországról, aki a pszichoanalízis segítségével próbálna meg segíteni a nőn… de valóban csak ezért jött?

Az analízis sikeresen indul, de a beteg lassan ráébred, ki van vele szemben és megkezdődik a párbaj mely során feltárul a múlt, és a kémnő fantasztikus élete.

Tudatos és tudatalatti harcot vív a két nő egymással, miközben köztük őrlődik a kórház fiatal igazgatója, aki a maga módján szerelmes betegébe… (thalia.hu)

Thália Színház, Új Stúdió - Budapest VI. Nagymező u. 22-24. (1) 331-0500

2011. március 28. hétfő, 19:30

 

TELEVÍZIÓ

Egy elfelejtett magyar csatahajó

magyar ismeretterjesztő film, 30 perc

Búvárrégészeti expedíció az Adrián.

március 26. szombat, 16:25 Duna II. Autonómia

 

A vörös báró / Der Rote Baron

német-angol játékfilm, 120 perc, 2008

Európa, 1916. Kalandvágytól és a repülés iránt érzett megszállottságtól fűtve a 24 éves Manfred von Richthofen (Matthias Schweighöfer) sokezer társához hasonlóan háborúba indul. A repülés zsenije ünnepelt harci pilóta lesz, ő és barátai gyorsan ikonná válnak a csatamezők katonái szemében. Becsület, lovagiasság, becsvágy, megszállott érdeklődés a technika és a repülés iránt - ezek a vonások jellemzik őket. Manfred von Richthofen vörösre festett Fokker gépe rettegett, mégis elismert szimbólummá válik az első világháború ellenséges légierői számára is. (port.hu)

március 26. szombat, 17:05 Film+

 

Fegyverszünet karácsonyra / Joyeux Noël

francia-német-angol-román háborús filmdráma, 116 perc, 2005, 16 éven felülieknek

A filmet valós események inspirálták, melyek valahol az I. világháború harcmezején történtek 1914 Szentestéjén. (port.hu)

március 27. vasárnap, 5:35 Filmbox Extra
március 27. vasárnap, 7:20 Filmbox HD
március 29. kedd, 2:10 Filmbox HD
március 31. csütörtök, 14:05 Filmbox Extra

 

Tigris brigád / Les Brigades du Tigre

francia film, 125 perc, 2006, 15 éven felülieknek

A század eleji Párizs a titkos politikai játszmák és nemzetközi összeesküvés színtere. Valentin felügyelő és az általa irányított Tigris brigád az egyetlen, amely szembeszáll a korrupt politikusokkal és köztisztviselőkkel, az anarchista gengszterekkel. A csapat tagjai nap mint nap az életüket kockáztatják Franciaország biztonságának védelme, sőt, talán a háború megakadályozása érdekében. Egyik nap bankrablás történik a városban. A nyomozásba a brigád is bekapcsolódik. A szálak a legmagasabb politikai körökhöz vezetnek. (port.hu)

március 28. hétfő, 2:35 Film+2

 

Halál hajnalban – A császár utolsó hadihajója /
Death at Dawn - The Emperor's Last Battleship

osztrák dokumentumfilm, 2008

1918. június 10. A legmodernebb osztrák-magyar hadihajó első útján elsüllyed, miután eltalálja két olasz torpedó. A fedélzeten egy forgatócsoport is tartózkodik, amely filmre akarja venni az új hadihajó első bevetését. A tervezett ünnepélyes jelenetek helyett azonban a felvételek egy rémisztő eseménysor dokumentumaivá válnak. Eredeti felvételek, térbeli animáció és a Horvátország partjai közelében nyugvó Szent István roncsait felkereső búvárexpedíció anyagai segítségével próbálja megoldani a film a hajó pusztulásának utolsó titkait. (port.hu)

március 28. hétfő, 17:00 Viasat History
március 29. kedd, 1:00 Viasat History
március 29. kedd, 9:00 Viasat History

 

Úri házak titkai / Le réveillon des bonnes

francia tévéfilmsorozat, 1-3. rész, 2007, 12 éven felülieknek

1918 tele, épp, hogy véget ért a háború. A havas Monparnasse-on árusok, lovas kocsik, festők. Itt élnek hőseink, úrnők és cselédek, egy ódon négyemeletes úri házban. A különböző szinteken lakó családoknak más-más a történetük, csak egy a közös bennük, mindegyikben akad egy olyan férfi, aki nem jött vissza a háborúból. Odile is hadiözvegy, és most anyagi gondokkal küzd. Varrónőként vette őt el a férje, ám előkelő angol anyósa még ma sem fogadja el őt. Itt él Madame Despreaux is, aki valaha kurtizán volt és most a Folies de Monparnasse tulajdonosnőjeként fájlalja, hogy fia a revüszínház világa helyett a papi hivatást választja. (port.hu)

március 29. kedd, 16:00 M2 (1. rész)
március 30. szerda, 15:55 M2 (2. rész)
március 31. csütörtök, 16:00 M2 (3. rész)

 

Háború a föld alatt / The Underground War

kanadai dokumentumfilm, 2. rész, 60 perc, 2008

Az I. világháborúban embertelen harcok folytak mélyen a lövészárkok alatt, alagutak és fedezékek 10 méterrel a föld alatt húzódó szövevényében. A titkos front több ezer katona otthona volt, akik késekkel, ököllel és robbanóanyagokkal szálltak szembe az ellenséggel. A Háború a föld alatt című film a legmodernebb, eddig még nem látott eszközök segítségével kutatja a szövetségesek egyik utolsó fedezékét, mélyen a belgiumi Flandria búzamezői alatt. Régészekből és történészekből álló nemzetközi csapatnak kell megtalálnia a bejáratot, ki kell szivattyúzniuk több millió liternyi vizet, majd meg kell próbálniuk kiásni a nagy háborúnak ezt a maradványát. A cél annak kiderítése, hogy mekkora lehetett, és milyen szerepet játszott a Vámpír fedezék a Passchendaele közelében vívott csatát követő eseményekben. (port.hu)

március 30. szerda, 21:00 Viasat History
március 31. csütörtök, 5:00 Viasat History
március 31. csütörtök, 13:00 Viasat History

 

Ryan lánya / Ryan’s Daughter

angol romantikus dráma, 187 perc, 1970, 15 éven felülieknek

Az Írország nyugati partján az első világháború idején játszódó eposzi ívű film középpontjában a szerelem és a botrány áll. A férjétől - a helyi tanítótól - elhidegült Rosy Ryan a boldogtalan házasság csapdájából a szenvedélyes kaland menedékére talál egy brit katona karjaiban - amíg a falu bolondja akaratlanul bukásra nem kárhoztatja a párt. (port.hu)

április 1. péntek, 2:05 Cartoon Network / TCM

 

Doktor Zsivágó / Doctor Zhivago

angol-német-amerikai minisorozat, 1-2. rész, 225 perc, 2002

A film a XX. század első évtizedeinek forrongó orosz világába repít, Dr. Jurij Zsivágó, a fiatal orvos és költő egész életét átívelő szerelmét mutatja be. Jurij Moszkvában találkozik először a 17 éves jómódú Larával, majd évekig nem látja viszont. Az I. világháború alatt orvosként szolgál. Újra találkozik a lánnyal, akivel együtt dolgozik a fronton és beleszeret. A bolsevik forradalom után Zsivágónak családjával együtt vidékre kell költöznie. Itt több év után ismét viszontláthatja Larát... Pasternak klasszikusának angol adaptációja Keira Knightley (Vágy és vezeklés) alakításával.

március 31. csütörtök, 22:00 Zone Romantica (1. rész)
április 1. péntek, 22:00 Zone Romantica (2. rész)

 

I. világháború – Ászok bukása / Aces Falling

angol dokumentumfilm, 2008

A film két brit ász pilóta története, akik I. világháborús érdemeikért megkapták a Viktória-keresztet. James McCudden és Edward Mannock akkor repültek gépeikkel, amikor a Királyi Légi Hadosztály a legsúlyosabb veszteségeket szenvedett el. 1917-ben egy új pilóta várható élettartama 11 nap volt. Mivel a pilótáknak megtiltották, hogy ejtőernyőt vigyenek magukkal, sokan közülük pisztollyal szálltak fel, hogy öngyilkosok legyenek, ha repülőgépük kigyullad. Ez a két pilóta elég hosszú ideig élt ahhoz, hogy képzett taktikusokká váljanak; dacoltak a metsző hideggel, magasan az ellenség fölött repültek, és gépágyúikkal mindig pontosan céloztak. Mindketten tragikus és abszurd körülmények között vesztették életüket: McCuddent akkor ölték meg, amikor motorja leállt, Mannock pedig elkövetett egy nevetséges hibát, amelyet soha nem tudott elfogadni, ha más követte el.

április 1. péntek, 5:00 Viasat History
április 1. péntek, 13:00 Viasat History

 

Szólj hozzá!

Címkék: tv film mozi előadás színház

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr722773040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása