Heti kulturális ajánló – 2011.03.19.-03.25.

2011.03.18. 11:50 :: Natasa G

Újabb kiadvány jelent meg állandó szerzőink tollából. A Katonaőseink nyomában a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred doberdói harcairól mesél. A 64 oldalas brosúra bemutatójára szombaton, azaz holnap kerül sor a nagyváradi városházán. A tévében A vörös báró, a Fegyverszünet karácsonyra, egy ismeretterjesztő film és az Úri házak titkainak ismétlése lesz műsoron.

KÖNYV

Katonaőseink nyomában. Nagyváradi és székesfehérvári katonai emlékek kutatása a Doberdón

A blogunk állandó szerzőinek részvételével és szerkesztésében készült kiadvány a napokban jött ki a nyomdából. A 64 oldalas, 1500 példányban megjelenő brosúra Nagyvárad, mint katonaváros szerepét és a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred doberdói harcait dolgozza fel. Helyet kapott a könyvecskében B. Sárközy Gergelynek a blogon jelenleg folytatásokban közölt visszaemlékezéséről szóló írás és annak részletei is. Az ingyenes kiadvány az NCA és nagyváradi, valamint székesfehérvári társadalmi szervezetek támogatásával megvalósult - az oldalunkon is ismertetett - közös kutatóút eredményei és élményei nyomán született. Kereskedelmi forgalomban nem jelenik meg, főként Nagyváradon és Bihar megyében kerül szétosztásra számos iskola és társadalmi szervezet között.

 

KÖNYVBEMUTATÓ

Katonaőseink nyomában

2011. március 19-én, szombaton délután 2-től mutatják be a szerzők a Katonaőseink nyomában című kiadványt a nagyváradi városháza dísztermében. Az eseményt a szerzőkön (Péter I. Zoltán, Pintér Tamás, Rózsafi János, Sárközi Zoltán, Stencinger Norbert) kívül megtiszteli jelenlétével dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének frissen megválasztott elnöke, dr. Görög István ezredes, egyesületi titkár, Németh István ezredes, a Krajczáros Alapítvány elnöke és Rangel István hadtörténész is. A polgárosult Nagyvárad első világháborús hangulatát idézi majd a Szigligeti Színház művészeinek közreműködése, illetve Szőcs Lőrincz prímás és zenekara is, utóbbiak korabeli nótákat fognak megszólaltatni. A könyvbemutató látogatói a kiadvány egy-egy példányát kapják ajándékba. (forrás: Erdély Online)

2011. március 19. szombat, 14:00 Nagyvárad, városháza díszterme

 

TELEVÍZIÓ

Fegyverszünet karácsonyra / Joyeux Noël

francia-német-angol-román háborús filmdráma, 116 perc, 2005, 16 éven felülieknek

A filmet valós események inspirálták, melyek valahol az I. világháború harcmezején történtek 1914 Szentestéjén. (port.hu)

március 19. szombat, 6:25 Filmbox Extra
március 20. vasárnap, 17:05 Filmbox HD
március 21. hétfő, 9:30 Filmbox Extra
március 23. szerda, 9:55 Filmbox HD
március 23. szerda, 11:25 Filmbox Extra
március 24. csütörtök, 15:50 Filmbox HD

 

Úri házak titkai / Le réveillon des bonnes

francia tévéfilmsorozat, 2-6. rész, 2007, 12 éven felülieknek

1918 tele, épp, hogy véget ért a háború. A havas Monparnasse-on árusok, lovas kocsik, festők. Itt élnek hőseink, úrnők és cselédek, egy ódon négyemeletes úri házban. A különböző szinteken lakó családoknak más-más a történetük, csak egy a közös bennük, mindegyikben akad egy olyan férfi, aki nem jött vissza a háborúból. Odile is hadiözvegy, és most anyagi gondokkal küzd. Varrónőként vette őt el a férje, ám előkelő angol anyósa még ma sem fogadja el őt. Itt él Madame Despreaux is, aki valaha kurtizán volt és most a Folies de Monparnasse tulajdonosnőjeként fájlalja, hogy fia a revüszínház világa helyett a papi hivatást választja. (port.hu)

március 21. hétfő, 15:30 M2 (2. rész)
március 22. kedd, 15:25 M2 (3. rész)
március 23. szerda, 16:05 M2 (4. rész)
március 24. csütörtök, 16:00 M2 (5. rész)
március 25. péntek, 15:50 M2 (6. rész)

 

Háború a föld alatt / The Underground War

kanadai dokumentumfilm, 1. rész, 60 perc, 2008

Az I. világháborúban embertelen harcok folytak mélyen a lövészárkok alatt, alagutak és fedezékek 10 méterrel a föld alatt húzódó szövevényében. A titkos front több ezer katona otthona volt, akik késekkel, ököllel és robbanóanyagokkal szálltak szembe az ellenséggel. A Háború a föld alatt című film a legmodernebb, eddig még nem látott eszközök segítségével kutatja a szövetségesek egyik utolsó fedezékét, mélyen a belgiumi Flandria búzamezői alatt. Régészekből és történészekből álló nemzetközi csapatnak kell megtalálnia a bejáratot, ki kell szivattyúzniuk több millió liternyi vizet, majd meg kell próbálniuk kiásni a nagy háborúnak ezt a maradványát. A cél annak kiderítése, hogy mekkora lehetett, és milyen szerepet játszott a Vámpír fedezék a Passchendaele közelében vívott csatát követő eseményekben. (port.hu)

március 23. szerda, 21:00 Viasat History
március 24. csütörtök, 5:00 Viasat History
március 24. csütörtök, 13:00 Viasat History

 

A vörös báró / Der Rote Baron

német-angol játékfilm, 120 perc, 2008

Európa, 1916. Kalandvágytól és a repülés iránt érzett megszállottságtól fűtve a 24 éves Manfred von Richthofen (Matthias Schweighöfer) sokezer társához hasonlóan háborúba indul. A repülés zsenije ünnepelt harci pilóta lesz, ő és barátai gyorsan ikonná válnak a csatamezők katonái szemében. Becsület, lovagiasság, becsvágy, megszállott érdeklődés a technika és a repülés iránt - ezek a vonások jellemzik őket. Manfred von Richthofen vörösre festett Fokker gépe rettegett, mégis elismert szimbólummá válik az első világháború ellenséges légierői számára is. (port.hu)

március 24. csütörtök, 12:05 Film+

 

2 komment · 1 trackback

Címkék: tv film könyv könyvbemutató

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr752748766

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fortnite Hack Godmode Exploit 2018.08.19. 10:36:12

amy koughan pictures - Average cost for ritalin

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

József a katona 2011.03.19. 00:03:07

interneten esetleg nem lesz elérhető, legalább részleteiben a nagyváradi könyv? nagyon érdekes lehet!

u.i.: a fegyverszünet karácsonyra még augusztusban is menni fog? :-)

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2011.03.20. 23:26:46

@József a katona: A kiadvány esetében inkább csak egy füzetről, vagy brosúráról beszélhetünk. Egyes részleteit tervezzük, hogy itt is közöljük.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása