Orosz hadifogság – a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár felhívása

2011.02.13. 22:03 :: Nagy Háború szerkesztőség

A Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár tudományos célú összeállítást készít az első világháború idején orosz hadifogságba került személyekről és azokról, akik a két világháború között bármilyen módon kikerültek a Szovjetunióba.

Orosz hadifogságba esett katonák

Ezért kéri mindazok jelentkezését, akiknek tudomásuk van arról, hogy valamely családtagjuk az első világháború idején orosz hadifogságba került (hazatért vagy Oroszországban elhunyt), illetve a két világháború között a Szovjetunióban élt rövidebb vagy hosszabb ideig és erről bármilyen írásos emléket, dokumentumot őriznek (pl. levél, igazolvány, halotti anyakönyvi kivonat, napló, feljegyzés, fénykép stb.).

Jelentkezésüket az alábbi címre várjuk:

Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár
1054 Budapest, Alkotmány u. 2.
Tel: 301-20-21, 301-20-22
Fax: 301-20-29
kutato@phistory.hu

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr92659119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Józsefné Schuller 2016.10.29. 22:27:02

Egy kérdésem lenne: dédapám Elsässer Jakab ivándárdai születésű személy az első világháborúban hunyt el.Sajnos több havi keresés után sem tudtam nyomára bukkanni annak, hogy hol és milyen körülmények között vesztette életét.
(Személyes adatai: Elsässer Jakab
Ivándárda 1873. novemner 1-3.
Anyja neve:Schleifer Teréz).Kérem, hogy aki vele kapcsolatban bármilyen információhoz jut tudassa velem az alábbi e-mail címen:schullerne54@gmail.hu.
Köszönettel Schuller Józsefné

Józsefné Schuller 2017.04.16. 16:03:53

2016.10.29. kelt írásomat módosítanám. Elsässer Jakab édesanyja Hornschwäger Terézia volt. A többi adat megegyezik a korábban leírtakkal. Schuller Józsefné

Babos Krisztina · http://nagyhaboru.blog.hu 2017.04.17. 14:39:22

@Józsefné Schuller: Tisztelt Schuller Józsefné! A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Állandó Bécsi Kirendeltségét próbálta már megkeresni? Ha nem, ajánljuk figyelmébe alábbi posztjainkat:

nagyhaboru.blog.hu/2010/11/29/csaladfakutatas_a_hadtortenelmi_leveltarban

és

nagyhaboru.blog.hu/2010/12/07/mire_jo_a_leveltar

Érdemes lenne írnia Bécsbe, hátha van nyoma Elsässer Jakabnak. Ha esetleg tudja az alakulatot, amelyben szolgált (pl. levélborítékon, tábori lapon szereplő pecsétről, címzésről le lehet olvasni - ha ilyen megmaradt a családban), az sokat segít a levéltárosoknak. Elérhetőségük: ukadelwien@gmail.com

Józsefné Schuller 2017.04.17. 19:58:09

Kedves Babos Krisztina!
Köszönöm szíves tájékoztatóját. Sajnos dédnagyapám háborús dolgairól semmit sem tudok, így csak a sötétben tapogatózok. A család annak idején kapott értesítést az elhunytáról. Sajnos - svábok lévén- az 1946-os kitelepítéskor a családja is nyugatra kényszerült. Gondolom emiatt sok minden elkallódott a meglévő dokumentumokból. Sajnos a helyi anyakönyvekben sem találtam semmilyen megbízható nyomat.Minden esetre megpróbálok írni a bécsi levéltárnak. Köszönettel Schuller Józsefné.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása