Családfakutatás a Hadtörténelmi Levéltárban az Osztrák–Magyar Monarchia időszakára vonatkozóan

2010.11.29. 07:27 :: KissGábor

Az 1867-es kiegyezés nyomán létrejött Osztrák-Magyar Monarchia keretében önálló magyar hadügy nem létezett, ezért a Monarchia hadereje részeként létrejött magyar honvédség megalakulását nem követte katonai levéltár létrehozása. 1918 októberében azonban az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, majd megszületett az önálló és független Magyarország. Az 1918 november elején Magyar Hadügyminisztérium néven újjászerveződő honvédelmi minisztériumban már megvoltak a katonai levéltár létrehozásának szervezeti előzményei, amelyeknek eredményeképpen 1918. november 11-én alakult meg a Hadtörténelmi Levéltár, s az intézmény megalapítása óta folyamatosan működik.

A Hadtörténelmi Levéltár épülete a várban A Hadtörténelmi Levéltár jelenlegi helyére, a várban lévő Nándor-laktanyába a második világháború után költözött

A II. világháború során viszont súlyos károk érték a Hadtörténelmi Levéltár iratanyagát is, majd az 1950-es évek iratmegsemmisítése sem kímélte gyűjteményeit. Sajnos, a személyi adatokat tartalmazó irategyüttesek szenvedték el a legnagyobb veszteséget. Ezért a Hadtörténelmi Levéltár elsősorban az 1820 és 1899 között született, magyar hivatásos, illetve kisebb részben tartalékos tisztek személyi adataival (születési adatok, családi állapot, vagyoni helyzet, elvégzett iskolák, katonai előmenetel) rendelkezik. A honvédség tisztikarának személyi adatlapjait két iratsorozatban őrizzük. Az első sorozat az 1890-ig születettek adatait tartalmazza, a második pedig az 1890 és 1899 között születettekét őrzi. Az anyag születési évfolyamonkénti rendben lerakva a Tiszti személyügyi és anyakönyvi lapok, minősítési táblázatok elnevezésű gyűjteményünkben található. A 152 iratfolyóméter terjedelmű anyag megközelítőleg 75 000 tiszt adatlapjait rejti. A kutatást számítógépes adatbázis segíti.

Tiszti anyakönyvi lap Tiszti anyakönyvi lap

A második jelentősebb személyi jellegű irategyüttesünk az első világháborús kitüntetési javaslatok gyűjteménye. Az anyag a badeni egyezmény alapján a cs. és kir. Hadügyminisztérium irattárából, illetve a bécsi Hadilevéltárból került a Hadtörténelmi Levéltár birtokába. A mintegy 11 iratfolyómétert kitevő tiszti kitüntetésekre vonatkozó anyag megközelítőleg 50 ezer magyar, a cs. és kir. hadseregben, illetve a m. kir. honvédségben szolgált hivatásos és tartalékos tiszti kitüntetési javaslatokat foglalja magában. A kutatáshoz cédulakatalógus áll rendelkezésre. Az anyagban történő kutatást munkatársaink végzik el. Az iratok személyi adatokat nem tartalmaznak, ezért segíti az azonosítást a keresett személy katonai alakulatának az ismerete.

Egy-egy tiszti életpálya felvázolásához az említett iratanyagokon túl a Hadtörténeti Könyvtárban található a cs. és kir. haderő, valamint a m. kir. honvédség számára megjelent Rendeleti Közlönyök is segítséget adhatnak. Az évente összefűzött kötetek 1874-től állnak rendelkezésre, ezekben pl. előléptetésről, új beosztásba helyezésről, kitüntetésről találhatunk adatokat. A kutatást a kötetekben lévő névmutató segíti.

Ugyancsak a Hadtörténeti Könyvtárban őrzik az 1790-től évente kiadott úgynevezett schematizmusokat, illetve névkönyveket, amelyek szintén csak a tisztek, tartalékos tisztek és a zászlósok katonai pályafutására vonatkozóan közölnek adatokat.

A m. kir. honvédség és csendőrség névkönyve A m. kir. honvédség és csendőrség névkönyve

A legénységi és tiszthelyettesi állományra vonatkozóan az első világháború időszakáig személyi jellegű irategyüttesekkel nem rendelkezünk. Az 1899-ig születettek esetében az anyakönyvi lapokat vélhetően a hadkötelezettségi kor végével megsemmisítették. Az első világháború időszakából származó kitüntetési javaslatok a tisztekéhez hasonlóan, ha nem is teljes egészében, de fennmaradtak. A 32 iratfolyóméterből álló anyag körülbelül 500 ezer katona, illetve tisztes és tiszthelyettes kitüntetési javaslatait tartalmazza. Az iratokban általában az első világháborús harctéri szolgálat alapadatai (harctéri szolgálat időtartama, sebesülés, betegség időpontjai) is megtalálhatók. Az anyagban cédulakatalógus alapján lehet eligazodni. A kutatást a levéltár munkatársai végzik el. A kutatáshoz, illetve az azonosításhoz a keresett személy neve, születési adatai (születési év és hely) feltétlenül szükségesek, valamint támpontot jelent a katonai alakulat ismerete is. A Kitüntetési javaslatok gyűjtemény mindkét állagára (tiszt, legénység) jellemző, hogy csak az úgynevezett hadiérdemekért szerzett kitüntetések (pl. a tisztek esetében a különféle katonai érdemérmek, érdemkeresztek vagy a legénység esetében a különféle vitézségi érmek) javaslatait tartalmazza. A nem hadi kitüntetéseket (pl. a tisztek esetében a különféle tiszti szolgálati jelek vagy a legénység esetében a Károly Csapatkereszt, a Sebesültek Érme és a Magyar Háborús Emlékérem) nem tartották nyilván.

Bronz Vitézségi Érem kitüntetési javaslata Bronz Vitézségi Érem kitüntetési javaslata

Egyébként az I. világháborúban adományozott legénységi hadi kitüntetések ténye többségében megtalálható a fentebb említett, a honvédség, illetve a cs. és kir. haderő számára kiadott Rendeleti Közlönyökben is. Igaz, személyi adatokat általában nem közölnek.

A személyi jellegű gyűjtemények harmadik csoportját jelentik azok az irategyüttesek, amelyek a tisztekre, tiszthelyettesekre és a legénységi állományra vonatkozóan egyaránt tartalmaznak adatokat.

A legnagyobb állag ebben a csoportban az 1919 és 1945 között működött Honvédelmi Minisztérium 4. osztályának 120 iratfolyómétert kitevő anyaga. Az osztály elsősorban a nyugállományúak, az özvegyek és árvák ellátási díjaival kapcsolatos ügyeinek az elbírálásával foglalkozott. Az anyagot évenkénti bontásban a kérelmezők neve szerinti betűrendben helyezték el. A kutatáshoz szükséges adatbázis folyamatosan készül. Jelenleg az 1941-es év feldolgozása folyik.

A Felülvizsgálati iratok gyűjteménye mindazon személyek 1875 és 1945 között keletkezett egészségügyi felülvizsgálati iratait tartalmazza, akik – bármilyen minőségben szolgálva a honvédségben – valamilyen jogcímen szolgálati vagy nyugellátásban részesültek. A 66 iratfolyómétert kitevő iratanyag betűrendben rendezett. Az anyagban történő kutatást a levéltár munkatársai végzik.

A vitézi címre vonatkozóan a Hadtörténelmi Levéltár csupán az 1938-as határok közötti Magyarországon élt és vitézzé avatott személyek estében őrizhet adatokat, de az adatbázis csak azokat érinti, akik 1945-1946 folyamán a nekik kiküldött kérdőívet a Honvédelmi Minisztérium Országos vitézi szék felszámoló bizottsága számára kitöltve visszaküldte. A 3 iratfolyóméter terjedelmű anyag megközelítőleg 7000 fő adatlapját jelenti. Az adatlapok név szerint, betűrendben lerakva találhatók. A kutatást a levéltár munkatársai végzik.

A családfakutatás egy része az I. világháborús veszteségi adatokra irányul. Sajnos, a Hadtörténelmi Levéltárban őrzött I. világháborús magyar veszteségi kartonokat az 1950-es években megsemmisítették. Így a magyar vonatkozású I. világháborús veszteségi adatokra (hősi halál, sebesülés, hadifogság) elsősorban a bécsi Hadilevéltárban lehet kutatni. A kéréseket a Hadtörténeti Intézet és Múzeum állandó bécsi kirendeltsége fogadja és intézi. Amennyiben a keresett személy katonai alakulata ismert, elképzelhető, hogy a Katonai egyházi szervezetek anyakönyveiben (585 darab, elsősorban I. és II. világháborús halotti anyakönyvből álló gyűjtemény) fellelhető. A fond egyébként az 1743 és 1946 között keletkezett születési, keresztelési, házassági és halotti anyakönyvekből áll. A könyvek alakulatok, illetve katonai egészségügyi intézmények szerinti rendezettségben találhatók.

A m. kir. székesfehérvári 17. honvéd gyalogezred halotti anyakönyve A m. kir. székesfehérvári 17. honvéd gyalogezred halotti anyakönyve

Az I. világháborúban adományozott legénységi hadi kitüntetések többsége egyébként megtalálható a fentebb említett, a honvédség, illetve a közös haderő számára kiadott Rendeleti Közlönyökben.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum honlapján (www.militaria.hu) elérhető adatbázisok:

  • A m. kir. Honvédelmi Minisztérium, honvédség és csendőrség névkönyve 1917. évre;
  • A m. kir. Honvédelmi Minisztérium, honvédség és csendőrség névkönyve 1918. évre;

Kapcsolatok:

  • HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténelmi Levéltár; 1014 Bp., Kapisztrán tér 2-4. E-mail cím: HIM.leveltar@hm-him.hu hadtortenelmi.leveltar@mail.militaria.hu
  • HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Állandó Bécsi Kirendeltség (Ständige Ungarische Archivdelegetion beim Kriegsarchiv); A-1030 Wien, Nottendorfer Gasse 2.
    E-mail cím: ukadel@freemail.hu ukadelwien@gmail.com
  • HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténeti Könyvtár; 1014 Bp., Kapisztrán tér 2-4. E-mail cím: HIM.konyvtar@hm-him.hu him.konyvtar@mail.militaria.hu

55 komment

Címkék: besztof családfakutatás

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr102479619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.11.29. 23:53:43

Sok olvasónk fordult az utóbbi időben szerkesztőségünkhöz saját felmenői háborús életútjának kutatási lehetőségeivel kapcsolatban. Nekik szerettünk volna segítséget nyújtani, amikor állandó szerzőnket, az első világháború levéltári szakreferensét egy kutatást segítő poszt készítésére kértük fel. Ez úton is köszönjük Kiss Gábornak a remek összefoglalást!

ROBIKING 2010.12.01. 00:58:35

Én is foglalkozom családfa kutatással és ez a kutatás hozta létre azt a hatalmas első világháborús gyűjteményt, amivel ma rendelkezem. Több rokonom is harcolt a Nagy Háborúban, de a közvetlen felmenőim is. Dédapám és Ükapám, Apa és Fia együtt harcoltak a Pécsi 19. Honvéd Gyalogezredben. Semmit nem tudtam róluk, rokonok is nagyon kevés információt tudtak. Még Ükapám nevét sem tudták megmondani....:-( Úgyhogy keresésem először az irányú volt. Irány a levéltár és napokig az anyakönyveket bújtam. Sikerrel! Miután megtudtam a személyes adatokat, levélben megkerestem a Hadtörténelmi Levéltárt és a Bécsi kirendeltséget is. A Levéltárban nem tudtak segíteni ebben az esetben, és a Bécsi kirendeltség sem. De nem adtam fel. Pár hónap múlva még egy levelet írtam Bécsbe és rövid időn belül válasz is érkezett, ezúttal email-ben. Dr. Lenkefi Ferenc, kinek nevét azóta arannyal hímezve emlegetem, vette a fáradtságot és utánanézett kérésemnek. Megtalálta Ükapám halotti adatlapját, mely alapján kiderült az alakulat száma, besorozás éve, sebesülés napja, halála napja és temetési ideje, helye. Majdnem elájultam az örömtől! Egy év munkám gyümölcse! Azóta nagy nehezen megtaláltam a Besztercén levő katonai temetőt is, voltam Ükapám sírjánál! Azóta kiteljesedett Déd és Ükapám szomorú sorsa, az 1917. augusztus elejei Orosz offenzíva visszaverésében, ahol egy támadás során maradt a harctéren az Apa, és Fia mindezt látva már nem tudott segíteni. A Fiú ezt követően az Olasz frontra került, majd ott fogságba esett és 1920-ban szabadult.
Köszönök mindent a Bécsi kirendeltség dolgozóinak, különösképpen Dr. Lenkefi Ferenc úrnak!!!

Balt 2011.06.06. 12:04:26

Szomorú legújabbkori érdekességképpen, a m. kir. székesfehérvári 17. honvéd gyalogezred halotti anyakönyve belinkelt lapján legalul, a "ráczalmási" illetőségű Mészáros II. János elhalálozásának helye: Bratunac, Srebrenica.

M.Kristóf 2012.05.05. 11:44:17

Én dédnagyapám katonakönyvét keresem ami még a 60-70-es években megvolt mivel a lánya aki a Honvédségnél dolgozott kikérte azt a Debreceni Hadkiegészítő Parancsnokságon és meg is volt, dédnagyapám pedig nagyon örült neki mert azt hitte, hogy elveszett. Ezt a nyugdíjhoz bekérték később így az már nincs a család birtokában. Ezért lenne egy olyan kérdésem, hogy hol találhatnám meg se a magyar, se a bécsi levéltárban nem találták. Esetleg próbáljam meg a debreceni parancsnokságot? Vagy egyéb tipp?

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2012.05.05. 12:19:12

@M.Kristóf: Szerintem első körben talán ott kellene keresni, ahová a nyugdíj intézése miatt anno megküldték.

M.Kristóf 2012.05.05. 14:50:47

@PintérTamás: Rendben, köszönöm a gyors válaszát.

M.Kristóf 2012.05.11. 15:36:09

Abban tudna valaki segíteni, hogy milyen szervnek kellett anno leadni az igazolást? Vagy próbáljak meg bemenni a Debreceni Hadkieghez? Mert anno onnan lett lekérve de a Budapesti Hadtörténelmi Levéltár küldte le.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2012.05.12. 22:24:59

@M.Kristóf: Ismét csak azt tudom írni, hogy annak a szervnek, aki a nyugdíjat anno intézte, mai viszonyok alapján talán a nyugdíjfolyósító/biztosító intézet, vagy igazgatóság illetékes szervezeti egysége lehetett a "végállomás". Nagy kérdés, hogy ott ezeket meddig őrizték, s nem selejtezték-e már rég le... Egy próbát persze megér, magam is kíváncsi lennék rá. Esetleg itt érdemes lenne egy kört futni: www.onyf.hu/?module=institutes&action=institutes&imid=7&ismid=74&root=HABMKH

Veronka 2012.06.14. 16:43:36

Próbáltam levelet írni a cikkben utolsóként megadott címre, de: but it was rejected by the recipient domain. hibaüzenettel visszajött.

Babos Krisztina · http://nagyhaboru.blog.hu 2012.06.14. 19:25:05

@Veronka: Megváltozott az e-mail címük, javítjuk is, köszönjük. Az új elérhetőség: him.konyvtar@mail.militaria.hu

A HM HIM könyvtárral kapcsolatban bővebb információ: www.militaria.hu/hadtorteneti-intezet-es-muzeum/hadtorteneti-konyvtar

M.Kristóf 2012.09.22. 15:24:47

@PintérTamás: Sajnos sikertelen maradt. A nyugdíjazást intézi szerv arra hivatkozik, hogy ők másolatot kértek és kaptak amit a halálozás után megsemmisítettek. A Hadkiegészítő Parancsnokságra is bementem ők azt mondták, hogy ők mindent felküldtek a 90-es években a Hadtörténeti Levéltárnak úgyhogy náluk érdeklődjek. A Hadtörténeti Levéltár pedig azt válaszolta, hogy a világháborúban odaveszett vagy ők megsemmisítették az 1900 előtt születettek adatlapjait és nem készült róla másolat.
Sajnos egyebet már nem tudok honnan lehetne találnom, lassan kezdek belenyugodni, hogy soha nem lesz meg....

M.Kristóf 2012.09.26. 22:22:43

A Honvédségi Rendeleti Közlönyöknek van valamilyen internetes elérhetősége mint az 1944-esnek például? Első világháborús érdekelne. Vagy csak személyesen tekinthető meg a kutatóteremben?

Hajt a kíváncsiság, hogy ha valaki kikérte nyugdíjazás miatt a papírokat akkor az esetleg abban a csoportban meg kell, hogy legyen. (Felülvizsgálati iratok)

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2012.09.27. 20:08:07

@M.Kristóf: A Hadtörténeti Levéltár korábban, az 1950-es években selejtezte le ezeket az iratokat, ahogy a fenti cikkben is olvasható. Ha a 90-es években tényleg oda került a Hadkieg. Parancsnokság anyaga, azt nem igen zúzták le. Szerintem azonban érdemes lenne a központi irattárban is érdeklődni: www.militaria.hu/hadtorteneti-intezet-es-muzeum/szervezeti-felepites/szf-hadtortenelmi-leveltar-es-irattar/kozponti-irattar

MTi 2012.09.28. 12:26:12

@M.Kristóf: @PintérTamás: a Mo-n leselejtezett I. vh-s személyi iratok elvben másolatok voltak: elméletileg a bécsi Kriegsarchivban megvannak az erdeti veszteségi kartonok!

M.Kristóf 2012.09.28. 12:40:54

@MTi: Egy olyan kérdésem lenne még, hogy a Leventéket valahol meg lehetne-e keresni? Mármint aki Leventeképzésben részt vett azoknak van valamilyen névsor?

PollmannFerenc 2012.09.28. 18:28:45

@MTi: Nagyon jó lenne, ha így lenne... Sok megvan belőlük Bécsben, ez igaz. De rengeteg hiányzik. Ez a körülmény mindig megdöbbenti azokat, akik nagy lelkesedéssel - és akár a szükséges pénzzel - felszerelkezve létre akarják hozni a teljes veszteségi kimutatást... Mellesleg néhány éve felröppent a hír, hogy a Vöröskereszt svájci központjában állítólag tényleg megvan az összes veszteségi karton és már hozzá is kezdtek a feldolgozásukhoz. Azóta azonban nagy a csend, én legalább is semmi újabbat nem hallottam róla.

M.Kristóf 2012.09.28. 23:29:34

@PollmannFerenc: Ez érdekes. Nálam pl. 10 rokonból 2-3-at ha megtaláltak a veszteségi listákban. Vagy nekem van ilyen szerencsém vagy tényleg nagyon hiányos lehet, de pl. halotti anyakönyvekben, és egy vármegyei veszteségi kimutatásos könyvben is megvannak, viszont bécsben nyomuk sincs sajnos. :(

MTi 2012.09.29. 13:37:33

@M.Kristóf: bizonyára készültek ilyen névjegyzékek - általában mindenről készületek: az viszont más kérdés, hogy ezek hol lehetnek. Véleményem szerint az illetéses megyei levéltárban kell érdeklődni: bizonyára egy-egy település 1945-ig terjedő iratanyagában lehetnek ilyen névjegyzékek.

@PollmannFerenc: mármint az I. vh valamennyi hadviselő felének veszteségi kartonjai? Hát... nem tudom: szerintem inkább valami kivonatok-névjegyzékek lehetnek azok.

Egyébként még eszembe jutott, hogy a léteznek a kinyomtatott veszteségi lajstromok: ebben az elesettek mellet az eltűntek, sebesültek és betegek is szerepelnek. Igaz, nem könnyű benne tájékozódni, mert kronológikus sorrendben van: tehát tudni kell a veszteség időpontját - de még ez is relatív, mert azt nem lehet tudni, hogy a közös HM-hez mikor érkezhetett be az adat, ill. hogy az mikor tette bele a lajstromba...
Ismereteim szerint a szentesi levéltárban az I. vh-s veszteséglastromok HIÁNYTALANUL megvannak, sajnos a HL-ban nem...
De mintha arról is lett volna már itt is szó, hogy a csehek bedigitalizálták a komplett veszteséglajstromot és hogy talán kereshető is!?

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2012.09.29. 14:50:04

@MTi: @M.Kristóf: Korábban is volt már szó erről, épp Pollmann Ferenc osztotta meg velünk a Krameriust, a cseh nemzet könyvtár vonatkozó linkjét. Itt valóban lehet név szerint is keresni, de ezek az adatok is hiányosak, legalábbis én már kerestem itt nevet, ami nem szerepelt, s Bécsben pedig lett anyaga, viszont fordítva is volt már több esetem, így mindenképp érdemes megfuttatni itt is egy-egy keresést: kramerius.nkp.cz/kramerius/PShowPeriodical.do?id=23834

M.Kristóf 2012.09.30. 11:40:50

@PollmannFerenc: Utánanéztem a Svájci Vöröskeresztnek. 2014-re csinálnak egy adatbázist. Egyébként kutatni be lehet menni hozzájuk személyesen de ha neten intézi az ember akkor 6-12 hónap az átfutási idő. Úgyhogy lehet megvárom azt a 2 évet.

@MTi: A helyi levéltár azt válaszolta, hogy nem készült ilyen típusú irat, a veszteségekről adtak ki egy rövid könyvet 6002 halott adataival.

@PintérTamás: Igen a krameriusban én is kutattam és van 1-2 rokon meg nem rokon is akik halottiba és a hadilevéltárban is benne vannak mint halottak itt viszont az egész évet átnéztem de sehol nincsenek. Egyébként a betegekről és sebesültekről című kiadványban, hogy rendszerezték ki kerül bele? Mert nekem van 2 rokonom aki sebesült ill. beteg lett.(Amputáció, meg is van róla a kórházi felvételi lap és a rokkantak utókezelő intézetéből elbocsájtó lap is). Ő nincs benne a kiadványban. Másik rokonom kétszer kapott tüdőgyulladást(ill. 1 tüdőgyulladás+1 tüdőlövés ezt nem tudni mert idősebbek máshogy emlékeznek miért tért haza a frontról.) Sajnos ő sehol sem található meg még az sem, hogy hol szolgált.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2012.09.30. 13:50:43

@M.Kristóf: Ez nagyon jó kérdés és nem tudom rá a választ. A Monarchia bürokráciájának kaffkai útvesztője... Mi is többször belefutottunk már a jelzett problémába.

M.Kristóf 2012.10.05. 13:47:09

Akinek segít esetleg ezt találtam:

www.cmentarze.1wojna.pl/

M.Kristóf 2012.10.05. 14:02:41

Esetleg még ez is segíthet a családfakutatásban(Mondjuk én sajnos nem találtam rajta semmilyen angol nyelvű vagy egyéb más nyelvet a lengyelen kívül)

galicyjskiecmentarze.w.interia.pl/

Temetői információk vannak benne. Sajnos nem láttam, hogy lenne benne olyan, hogy ezredek szerinti csoportosítás, úgy értem, hogy mely ezredek katonái lettek eltemetve az adott temetőben.

M.Kristóf 2012.10.05. 20:24:44

Bocsánat, hogy így egymás után írok. Találtam még egy lengyel oldalt ahol a temetőkben elföldelt halottak névsora található(Név, egység, halál ideje, helye)

polegli.forgen.pl/index.php?lng=pl

Bal oldalt: województwami-ra kattintani. Majd itt kiválasztani az érintett régiót. Galíciában a 368 temetőnek vannak fent adatai nem néztem meg mindet csak találomra párat de ott minden fent volt. Remélem segít az ugyanolyan bajba jutottakon mint én. :)

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2012.10.05. 21:10:59

@M.Kristóf: Mi köszönjük a kutatást és az eredmények megosztását! Ez az utóbbi lengyel oldal nagyon jól kutatható a keresőből, terület és alakulatok szerint is. Tetszik ez az adatbázis felépítés. Az ilyen óriási területhez képest ez az alakulatok szerinti listákból összesíthető 14870 név szerint is azonosított hősi halott azonban elég kevés. (A Felvidéken a velkői temetőben majd ennyien nyugszanak egyetlen helyen.) A 398 magyar alakulatbeli pedig különösen kevésnek tűnik a számomra.

M.Kristóf 2012.10.06. 11:11:04

@PintérTamás: Igen, sajnos én is néztem utólag, hogy kevesen vannak. Amint láttam ez amolyan önkéntes alapon ment aki kiment elolvasta felírogatta és feltöltötte. Sajnos sok helyen csak annyit írtak fel a háborúban, hogy "Itt nyugszik 348 Osztrák-Magyar hősi halott" vagy valami hasonlót. A legelső linken azt is leírják, hogy hány név szerinti fejfa illetve hány név szerepel a tömegsírokban.

Tegnap még a világ is megszűnt számomra amikor megtaláltam, gondoltam nah most hátha itt meglátom a fejfán a nevét... de nem. Ettől függetlenül lehet,hogy ott nyugszik az a 2 fivér valamelyik temetőben...

Egyikőjükről valószínű találtak információt a levéltárban. Eltűnt 1916 Augusztus 31-én.

@PollmannFerenc: @MTi: Nem tudom hallottátok-e de a Limanowa-Jabloniec sírhelyet a nyáron vandálok megrongálták.... most olvastam egy lengyel fórumon ami a temetőkkel foglalkozik. Augusztus elején volt. Amikor én ott voltam Júliusban akkor is hiányzott 1-2 fejfa de látszott, hogy már régebbről. Most meg lefűrészelték őket.... borzasztó...

M.Kristóf 2012.10.06. 11:23:45

Tudnátok segíteni beazonosítani egy várost:

Makó Bertalan (1879) gyalogos a 65. gye. 4. századából, akinek 1916. aug. 31-én veszett nyoma Delejow környékén.

Delejow? Ez merre található?

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2012.10.06. 11:44:21

@M.Kristóf: Én a lengyel oldalról az alakulatok szerinti listákat mentettem ki Excelbe és ezeket szummáztam, majd adtam össze, s így jött ki a fenti számadat. Ezek persze csak az alakulat és a név szerint ismert személyek. Az ő statisztikai összesítésükben kicsit eltérő értékek szerepelnek. Ezért sem lehet megspórolni a helyszíni azonosítás mellett a mindenre kiterjedő egyéb (szakirodalmi, levéltári, helytörténeti stb.) kutatást. Mi a doberdói temetők, illetve egy kisebb, s viszonylag dokumentált felvidéki temető esetén (lásd ezt a posztunkat és a kommentjeit: nagyhaboru.blog.hu/2012/07/26/a_szegedi_46_kozos_gyalogezred_koleratemetoje_tizsenyben )is tapasztaltuk, hogy mennyire nehéz ezeket az adatokat közel 100 évvel később összegyűjteni. A lengyel oldal mindenesetre egy szép próbálkozás, a hat nyelvű megjelenés külön is pozitív. Apró tüske: ha már a portugál és a francia nyelv is felkerült, igazán magyarul is megcsinálhatták volna. :)

PollmannFerenc 2012.10.06. 11:59:39

@M.Kristóf: valószínűleg azonos a ma Ukrajnához tartozó Deliyevo-val (a Google Earth Delijeve néven ismeri). Ld.: jewishwebindex.com/Polishshtetls.htm
A fenti oldalon szerepel a keresett település

M.Kristóf 2012.10.06. 21:48:28

@PollmannFerenc: Köszönöm szépen a segítséget. Ez lesz az. :)

M.Kristóf 2012.10.25. 11:10:47

Valaki esetleg nem tudja, hogy a Verlustliste az OSzK-ban teljesebb-e mint a Krameriuson található? Valahol olvastam, hogy több újság van mint amit beolvastak.

MTi 2012.10.25. 16:46:20

@M.Kristóf: Az OSZK anyagát nem ismerem, de a szentesi Levéltárban(!) szinte teljes a veszteséglajstrom!

M.Kristóf 2012.10.25. 17:12:03

@MTi: És abban lehet kutatni vagy ott is ők végzik a kutatást mint a bécsiben?

MTi 2012.10.25. 17:21:29

Szerintem bejelentkezel, elutazol Szentesre :) - és saját magad kutatsz.

M.Kristóf 2012.10.25. 20:03:24

Rendben, köszönöm a segítséget. írtam nekik egy levelet aztán vagy válaszolnak vagy nem :)

M.Kristóf 2012.10.31. 15:08:07

@MTi: Megkaptam a levelet a Csongrád Megyei Levéltártól. Azt írták, hogy a szentesi levéltár igazgatója szerint több kötetben lefűzve megtalálható. Ez a dokumentum az ami a krameriusban is megtalálható, vagy ami a kriegsarchivban van.. ha az utóbbi, akkor érdemes lenne leutazni.

MTi 2012.10.31. 20:43:50

@M.Kristóf: szerintem - ha teheted, mindenképpen menj el Szentesre, és nézd meg a gyűjteményt.

M.Kristóf 2012.12.18. 03:53:30

Nagy nehézségek árán végre pontot tehetek egyik felmenőm eltűnésének rejtélyére. Az illető a 65. gyalogezred 4.századában szolgált és 1916. Aug. 31-én tűnt el Delejów mellett. Még ebbe sem nyugodtam bele hátha találok valamit,hogy mi volt az eltűnés pontos oka, és végül megtaláltam. Egy korabeli visszaemlékezés alapján:" Delejow 1916. Aug. 31.: [...] Hol itt hol ott jajdul fel egy sebesült, vagy zuhan le a lövészárok talapzatára. Így vesztettünk el 8 óra alatt 100 embert. Egyeseket gránátok temetnek be és fosztanak meg eszméletüktől. A 4. század árkait az orosz tüzérség teljesen betemeti. [...]" Ezek alapján már biztos,hogy azért volt eltűntként nyilvántartva mert betemette az orosz tüzérség(vagy a heves tűzben széttépte egy lövedék) valószínű, hogy még mindig ott nyugodhat a lövészárokban ami ma ki tudja merre lehet és ki tudja hány bajtársa van mellette. :( Szomorú belegondolni. Aznap a 65ösök 900 embert vesztettek.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2012.12.18. 23:47:26

@M.Kristóf: A google maps alapján a Dnyeszter mellett található Delijewe település ma, Ivano-frankivszki terület, Ukrajna. Bp-ről 600 km "mindössze"! :)

M.Kristóf 2012.12.19. 21:53:16

@PintérTamás: Igen köszönöm megtaláltam. :) Fel is vettem a kapcsolatot a Vöröskereszttel írták, hogy küldjem el nekik az adatokat és akkor ők felveszik a kapcsolatot az ukrán kollégákkal :D

Byss Flamel 2012.12.31. 15:53:18

Üdv Mindenkinek.

Nagymamám és egy fénykép indított el utamon. Amihez most segítséget kérnék.
Üknagyapám (nagymamám visszaemlékezése szerint) huszár volt, van is róla egy fényképem amin a gallérján 2 csillag van. De az egyenruha nem hasonlít a huszárokéhoz (nem sujtásos). Azt is tudjuk róla, hogy szolgált az első világháborúban, de nem tudjuk, hogy hol és milyen minőségben. Erre szeretnék most fényt deríteni, ehhez kérném a segítségeteket. Hol lehet ennek utánajárni.

M.Kristóf 2012.12.31. 17:21:12

@Byss Flamel: Elsősorban:

ukadel@freemail.hu
hm-him@mail.militaria.hu

nekik írd meg a születési dátumokat, helyeket ha több személyt keresel.

Aztán ha meghalt, fogságba esettt akkor a krameriust ajánlom még figyelmedbe.

Sok sikert a kutatáshoz.

(nálam 12 rokonból 3-at találtak meg közülük 2 a "talán" egyezik kategóriába sorolható)

@PintérTamás: @MTi: @PollmannFerenc: egyébként ajánlom mindenki figyelmébe az alábbi linket:

dtt.ogyk.hu/hu/gyujtemenyismertetok/jogforrasok/agazati-kozlonyok/item/285-honvedsegi-kozlony

Sokkal gyorsabb mint a levéltárnak írni és várni míg válaszolnak. Mindegyik bevan digitalizálva én már találtam is benne olyat amit a levéltárban megtaláltak. Keresője ugyanúgy működik mint a kramerius (karakterfelismerő)

M.Kristóf 2012.12.31. 17:24:59

nem jó bocsánat. keresőbe ezt írjátok be:

Rendeleti közlöny a Magyar Királyi Honvédség számára

így nekem kihozza mind a 97-et.

Byss Flamel 2012.12.31. 20:32:31

@M.Kristóf

Köszi a segítséget.
Ükapám nem esett el! 1967-ben halt meg.

PollmannFerenc 2013.01.01. 12:44:56

@M.Kristóf: Köszönet az információért, tényleg nagy könnyebbség, hogy neten keresztül elérhetőek a közlönyök. Azért annak jobban örültem volna, ha a keresési eredmények ablakában az egyes találatok feltüntetésénél az illető közlönyről egyből kiderülne, melyik évre vonatkozik, és nem csupán egy időhatárt (pl. 1893-1918) kapnánk róla. Néha a találatok kigyűjtése hamis adatokat produkál: a konkrét évfolyamra kattintva kiderül, hogy a keresett szó mégsem található meg benne, stb. Ezek persze apró hibák és remélhetőleg gyorsan kijavítják őket.

M.Kristóf 2013.01.01. 17:12:08

@PollmannFerenc: Igen sajnos az nálam is gondot okozott, hogy melyik év és még az is, hogy személyes ügyek vagy szabályrendeletek.

Viszont nagy segítség a névre keresés lehetősége még ott is ahol nincsen névmutató hozzárendelve.

Bánkuti Ákos 2013.01.02. 21:49:12

Csak érdekességként: az M.Kristóf által említett polegli.forgen.pl/index.php?lng=pl honlapon megtaláltam Szántay Jenő-t, akiről nemrég jelent meg érdekes írás a blogon, a tymbarki temetőben (Szántay Eugen-ként)néhány adattal és fotókkal a temetőről.

M.Kristóf 2013.01.27. 19:39:29

Az 1890-es években szolgálatot teljesítő szakaszvezetőről valahol tudok találni érdemi információt?

Olvastam, hogy a Nemzeti Levéltárnál van egy olyan irategyüttes ami a katonaállítási lajstromokat tartalmazza.
Ezeket lehet kutatni?

Plusz olvastam, hogy elkezdték bedigitalizálni, de sehol nem találok róla semmit.

M.Kristóf 2014.05.06. 13:05:36

Tud valaki valami információt a bedigitalizált katonaállítási lajstromokról? Tavaly úgy olvastam, hogy 2014 elején már fent lesz online kutatható formában. (a hadisír.hu oldalon azt írták, hogy csak azok a katonák vannak meg akik itthon haltak meg a mai magyar határok között.)

A Vörökereszt másfél év alatt sem tudott konkrét adattal szolgálni, felvették a kapcsolatot az ukrán vörökereszttel, de tavaly január óta csend és hullaszag...

Szögi István 2015.09.26. 00:29:12

Köszönetet szeretnék mondani a bécsi Hadtörténeti Levéltár az I. világháborúban elesett katonák magyar kutatói csoportjának,elsősorban Domonkos Györgynek az önzetlen munkájukkal,amelyel kérésemre elősegitették ,és dokumentumokkal alátámasztották az általam keresett elesett rokonaim információinak feltárását. Köszönöm,és további sikeres munkát kivánok a Kollektivának- István Magyarkanizsáró
www.facebook.com/istvan.szogi/media_set?set=a.661990007215036.1073741926.100002121297089&type=3&notif_t=like

Edit Regősné 2016.04.23. 16:57:09

@ROBIKING: Megkaphatnám az elér5hetőségét dr Lenkefi Ferencnek?

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása