Irány az északi front!

2010.09.20. 07:54 :: RózsafiJános

Borbély Kálmán tüzér főhadnagy hadiútja – 8. rész

A tűzkeresztség

Ekkor még semmit sem éreztünk a hadi helyzetből. Közben megtörtént az olasz hadüzenet is. Ekkor Esterházy az egyik szakasszal felment a hegyekbe, ott foglalt állást. Én nem tartoztam közéjük. A hegygerincen húzódott a vonal. Aztán mégsem jöttek az olaszok, nem történt semmi. Így aztán rövidesen visszajöttek a táborba. Július végéig ott voltunk az Obervellach melletti táborban. Kiképzés nem volt már, úgy hatott az egész, mintha üdülés lett volna. Időnként bementünk Villachba. Július végéig maradtunk ott, aztán parancsot kaptunk és megkezdtük a felkészülést az északi frontra történő utazásra. Így aztán rövidesen Galíciába kerültünk.

Villach korabeli képeslapon Villach korabeli képeslapon

Ekkor már a központi hatalmak sikeres offenzívát folytattak az orosz hadseregekkel szemben. Mi abba a frontszakaszba kerültünk, amely a Zlota Lipa folyó felé húzódott. Bothmer gróf, bajor tábornok volt a hadsereg parancsnoka. Osztrák-magyar és német csapatokból állt ez a hadsereg.

A Bothmer hadsereg támadási iránya A Bothmer hadsereg támadási iránya

Nekünk változatlanul Esterházy volt a parancsnokunk, akit előléptettek őrnaggyá és tüzérosztály parancsnokká nevezték ki. Tisztikara lengyel tisztekből állt. Közvetlen parancsnokom Zsurek főhadnagy lett, a 30-as ezredtől. Még mindig a 8 cm-es ágyúkkal voltunk felszerelve.

8 cm-es ágyúcső és závárzat korabeli rajza 8 cm-es ágyúcső és závárzat korabeli rajza

Rövidesen átestünk a tűzkeresztségen. Ezen a területen ugyanis olyan harmonikaszerű harcok voltak. Egyszer mi támadtunk és az orosz vonult vissza, máskor pedig ők támadtak és mi vonultunk vissza. Egy ilyen orosz támadás során kerültünk igen veszélyes helyzetbe, amelyből egy német ellentámadás mentett ki bennünket. Ráadásul ekkor, mint tüzér megfigyelő teljesítettem szolgálatot, ott voltam az első vonalban. A sikeres támadásaink eredményeként augusztus végére elértük a Sztripa folyót.

Tüzérek az orosz fronton Tüzérek az orosz fronton
(Forrás: Magyar kódex 5, Az Osztrák-Magyar Monarchia, Kossuth Kiadó 2001)

Megemlítenék egy kritikus helyzetet, amelyből magyar honvéd tüzérek mentettek meg bennünket. Az oroszok nagy erőkkel támadtak, már áttörték a gyalogság állásait is. Veszettül lőttünk mi is, de egyre több volt a visszavonuló egység körülöttünk. Ekkor érkezett meg egy egész honvéd tüzér ezred. Csodáltuk őket, amit ezután csináltak! Még az úton kifogták a lovakat, hátravezették őket, és nem mentek állásba, hanem azonnal megkezdték a tüzelést. Olyan bravúrosan, hogy eldőlt a csata sorsa!

Később megtudtuk az orosz hadifoglyoktól, hogy ott járt az első vonalban a cár, éppen velünk szemben. Ezért akartak eredményt elérni, ami majdnem sikerült nekik.

12 komment

Címkék: villach galícia borbély kálmán 30–as tábori tüzérezred gróf esterházy pál obervellach zlota lipa sztripa bothmer tábornok 8 cm–es ágyú

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr432309046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gefraiter 2010.09.20. 09:56:59

Az előző részek is érdekesek voltak, de vártam már, hogy mikor kerülnek ki a frontra, s esnek át a tűzkeresztségen. Kálmán bácsira milyen hatással voltak ezek az átélt élmények? A leírt a történet, úgy emlékszem, szó szerinti lejegyzése az általa mondottaknak, s kb. 70 évvel később mesélte őket. Mennyire éltek még elevenen ezek benne?

RózsafiJános · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.09.20. 21:39:02

@Gefraiter: Valóban elgondolkodtató, hogyan éli át az ember életének elmúlt éveit, eseményeit egy visszaemlékezés során. Különösen akkor, ha alkalmazkodni kell. Alkalmazkodni a kérdezőhöz, mert őt csak az életútnak bizonyos évei, eseményei érdeklik. Ugyanis a kérdező megpróbálja a visszaemlékezést bizonyos mederben tartani. Magam is, mint kérdező, a magnófelvételek előtt azon voltam, hogy beszélgessünk a történetekről, ismerjem meg őket, és jegyzeteket készítsek. Arra gondolva, hogy "vezetem" majd a felvételt. Persze a felvételek során újabb és újabb események jutottak Kálmán bácsi eszébe, amelyek fontos és hasznos információkat adtak. Ezért bizony igen kanyargóssá vált ilyenkor a beszélgetés.
Az emlékek felidézése során azt tapasztaltam, hogy - bár fiatal tiszt volt -nagyon hamar felismerte azokat az óriási hibákat, amelyeket a hadvezetés elkövetett, amelyek nagy veszteségekkel jártak. Talán azt is mondhatom, nem volt "kinyúlva", hogy tüzér volt, mert minden esetben nagy elismeréssel szólt a gyalogságról, helytállásaikról, vagy szenvedéseikről a lövészárkokban. Biztosan ezért maradtak meg egyes események sok évtizeden át az emlékeiben, és ezeket olyan átéléssel, részletesen mesélte el, hogy szinte a szemeim előtt játszódtak le.
Több esetben igen alaposan kifejtette kritikai véleményét azokkal szemben, akik miatt sokat szenvedett az egyszerű katona.
Kénytelen vagyok elismerni, hogy ilyen esetekeben követtem el azokat a nagy hibákat, hogy leállítottam a felvételt, és csak beszélgetés folyt, rögzítés nem!
Ami érdekes volt a számomra: elmondta, hogy a frontszolgálat alatt teljesen elveszítette az önmaga féltését. Az volt benne, hogy a sorsát nem tudja elkerülni, a katonaszerencséjét nem tudja befolyásolni, lesz ami lesz. Közönyössé vált önmaga sorsával szemben.
Mint előzőleg is említettem, inkább azt figyelte, hogy mi történik a katonával, a hadsereggel, az országgal. Ezért volt számára is tragédia, ami a Nagy Háború végén történt!

Gefraiter 2010.09.20. 22:33:18

@RózsafiJános: Ami a végén történt az sokak számára Tragédia volt...
Mekkora a teljes hanganyag? Mindent le is gépeltél?

RózsafiJános · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.09.21. 21:11:10

A teljes felvétel közel öt órás.
Igaz,nem csak a Nagy Háborús hadiutat tartalmazza, hanem a háború utáni egyes - katonai szempontból is kapcsolódó - életszakaszokat.
De ez már másik történet.
A visszaemlékezésnek az a része került gépbe, amely a háborús évekkel foglalkozik, a többi még feldolgozásra vár.

Gefraiter 2010.09.22. 00:27:45

@RózsafiJános: A hanganyagot digitalizáltátok már? Naplót nem vezetett Kálmán bácsi? Egyéb irathagyatéka, fotói stb. nem voltak a háborús évekből?

RózsafiJános · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.09.22. 21:15:18

@Gefraiter: A hanganyaggal még foglalkozni kell, hogy biztosabban megőrízzük az utókor számára. Piciny részét azért már "finomítottuk", egy meglepetés számára.
A visszaemlékezés során írott anyagot nem kaptam, napló vagy jegyzet nem készült a fronton töltött évekről. Az összes "anyag" az emlékek eredménye. Több esetben, amikor idős emberek visszaemlékezését rögzítettem, elcsodálkoztam azon, hogy milyen pontosan és világosan emlékeztek életük egy-egy meghatározó eseményére Így volt ez Kálmán bácsi esetében is, aki precízen és alaposan elmagyarázott eseményeket, történeteket, összefüggéseket. Mint elmondta, tisztként sem volt visszahúzódó, távolságtartó, hanem sokat csavargott, ismerősökkel találkozott- már amennyire erre lehetősége volt.
Sok felé megfordult, sok olyat látott, amelyekről kemény kritikákat is megfogalmazott.
Az évek során összegyűjtött hadi fotóiból már csak nagyon kevés maradt meg. Azt a pár darabot nekem ajándékozta. Amennyire lehetőség lesz, egyes fotók majd a posztokban is megjelennek.

Brájen 2010.09.22. 22:58:16

@RózsafiJános: Nagyon fontos, hogy valaki rögzítette ezeket a visszaemlékezéseket amíg még éltek a nagy háború egykori katonái. Nagyszerű munka, köszönet a posztok szerzőjének, amiért mindezt lejegyezte és közzé teszi. Ezek szerint Borbély Kálmánén kívül más visszaemlékezés is várható?

RózsafiJános · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.09.23. 21:19:58

@Brájen: Mint az I. világháborús események után érdeklődőnek lehetőségem volt még két egykori veteránnal beszélnem. Egyikőjükkel folytatott beszélgetést magnóra rögzítettem, másikuk esetében csak a levelezés és a beszélgetések jegyzetei vannak meg. A felvételre a visszaemlékező betegsége miatt nem került sor (90 éven felüli idős emberekről van szó).
A visszaemlékezéseket igyekszem majd a blog olvasói számára feldolgozni.
Tehát: jelentkezem majd!

Gefraiter 2010.09.23. 21:30:40

@RózsafiJános: Ők milyen alakulatoknál és merre szolgáltak? Csak hogy tudjuk, hogy mit várjunk:-) S köszönet az eddigiekért!

RózsafiJános · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.09.24. 22:29:43

@Gefraiter: Milyen alakulatoknál szolgáltak?
Arra gondoltam, egy kicsit eldugom a választ. Valamikor a német szabályzat azt a megállapítást tette, hogy ők voltak a "fegyvernemek királynője".
A téma iránt érdeklődők számára azt hiszem, könnyű a válasz...

Gefraiter 2010.09.25. 18:44:29

@RózsafiJános: Az internet korában nem csak a téma iránt érdeklődők számára egy pillanat a megfejtés, de nem lövöm le mások elől. S merre, melyik fronton s milyen rangban szolgáltak az illetők, ha azt még meg lehetne tudni?

RózsafiJános · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.09.26. 09:28:33

@Gefraiter: Csak annyit szeretnék így előzetesben elárulni, hogy járunk majd az orosz fronton, a távol keleti hadifogolytáborokban, és az olasz fronton is!

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása