Kiképeznek bennünket…

2010.08.30. 08:41 :: RózsafiJános

Borbély Kálmán tüzér főhadnagy hadiútja – 5. rész

Kiképzésen Sopronban

Másnap már fogatolva vonultunk a gyakorlótérre. A kiképzésünk aztán az ágyú és használata körül forgott. A kiképzőnknek soha nem tetszett a mozgásunk, ezért sűrűn előfordult, hogy büntetésképpen nekünk kellett az ágyút behúzni az üteghez. Napjaink elméleti tanulással és gyakorlati oktatással teltek.

 Gyakorlótér

Tüzérezredünk összetétele igen vegyes volt. Voltak köztünk gazdag családok gyermekei, mint például a bécsi Havrli kávéház tulajdonosának a gyereke és még egypár gazdag bécsi gyerek. Lengyel és ukrán fiúk is voltak, akik szegény családból származtak. Diákfiúk voltak ők is, mint mi. A gazdag gyerekeknek nem tetszett a kazamata élet, ezért elmentek Makkean századoshoz, aki ütegparancsnok volt, hogy szeretnének a városban lakni. Az mérgesen elzavarta őket. Október második felében kerültünk át Sopronba. Akkor jött egy rendelkezés, hogy a X. hadtest tüzérségét Sopronban vonják össze. A hadtest tüzérsége három tábori tüzérezredből állt: a 28-as, 29-es és a 30-as tábori, egy hegyi, valamint egy nehéz tüzér ezredből. Sopronban a Szélmalom kaszárnyában helyeztek el bennünket.

Ebben a kaszárnyában helyezték el a városon átvonuló, vagy ideiglenesen ott tartózkodó katonaságot. A kaszárnya a vasút mellett állt egy dombon, barakkok voltak mellette.

A soproni Szélmalom kaszárnya korabeli képeslapon A soproni Szélmalom kaszárnya korabeli képeslapon

Ide, a barakkokba helyeztük el az ágyúinkat. A lovaink a domb alján levő fogadó istállójába kerültek. A laktanyában egy galíciai gyalogezred is be volt szállásolva. Ezek Przemyśl környékéről jöttek oda. Mivel nagyon zsúfolt volt a kaszárnya, nekünk már nem jutott hely, ezért megengedték, hogy a városban lakjunk. Sopronban kezdődött el a lovassági kiképzésünk, a volt tüzérlaktanya lovardájában. Elkezdődött az önkéntes iskola is a városháza tanácstermében. Körülbelül 30-an lehettünk. Németül folyt a tanítás, ami nekem az első hónapokban nehézséget okozott, mert az iskolában tanult német nyelvtudásom kevés volt ide. Kezdetben még a parancskihirdetést sem értettem, mert először elmondták németül, utána lengyelül, de egyiket sem értettem. Az egyik társam fordította le nekem.

Szólj hozzá!

Címkék: sopron borbély kálmán przemyśl x. hadtest soproni szélmalom kaszárnya lovassági kiképzés önkéntes iskola 28–as tábori tüzérezred 29–es tábori tüzérezred 30–as tábori tüzérezred 1914. október

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr502181413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása