„Itt jön a macska!”

2010.08.24. 08:21 :: PintérTamás

Egy pusztító harceszközről

A középkorban a fekete macska látványa, de még az említése is félelmet ébresztett. Szerencsétlen négylábúak olykor máglyán végezték, IX. Gergely pápa 1233-ban kelt bullájában azt a személyt is máglyára küldte, aki fedelet adott az ilyen állatok számára.

A Nagy Háború időszakában az olasz fronton szintén a „macska”, de nem a középkor rettegett fekete négylábúja, hanem egy sokkal veszélyesebb eszköz, a „macskának” nevezett olasz aknavető lövedék keltett óriási félelmet. De mi is volt ez az érdekes elnevezésű, félelmetes harceszköz?

A „macska” betöltése A „macska” betöltése

1915 őszére az olasz fronton is állásháború alakult ki. A sziklás terepen várszerűen kiépített árokrendszerekben elhelyezkedő ellenség ellen a leghatásosabb fegyverek a meredek röppályájú aknavetők lettek. A találékony magyar bakanyelv nevezte el a levegőben is jól megfigyelhető, lassan repülő, nagy űrméretű olasz aknavető lövedékeket macskának. A névadás magyarázatára a Doberdó-fennsík védelmét ellátó VII. hadtest parancsnokának, József főhercegnek az 1915. november 27-én kelt naplóbejegyzése is rávilágít: „Míg az állásból a vonal mögött pár 100 lépésre San Martinóra kúszva cserkészünk egy nagy légiakna jön magas ívben halkan énekelve. Kísérőm figyelmeztet ? «Itt jön a macska!» ? Tényleg úgy repül, mint a magasból leugró macska nagy ívben fölöttünk el és repesztő robajjal robbanik és bérpalota nagyságú kávébarna füsttömeget vet a légbe.”

József főherceg a Doberdó-fennsíkon József főherceg a Doberdó-fennsíkon

A macskák óriási veszteségeket okoztak a Doberdó magyar védőinek. A „macskaveszély” elhárítására tett intézkedésekről és a macskák hatásáról a főherceg 1916. április 10-ei naplóbejegyzésében is olvashatunk: „Úgy látszik az ellenségnek négy-ötféle mintájú aknavetője van, melyeket éjjel-nappal fölötte kiadósan használ. Az embereket a tapasztalat kioktatta, hogy kizárólag ezen célra felállított őrszem által jelzett légiakna elől még jókor ki lehet térni és így hatásuk alól kivonhatják magukat. Ez természetesen éjjel nem lehetséges, midőn éppen a szükséges sűrűbb megszállás különös védőeszközökre szorulna. Az ellenséges légiaknák (vetőtorpedó) eme legnagyobb fajtájának hatása a tűzvonalban lévő tisztek és legénység egybehangzó jelentései szerint egy olasz 30,5 cm-es ágyú bombájának robbantóhatását messze felülmúlja. (Amiről magamnak is volt alkalmam meggyőződni.) Az óriási erkölcsi hatást, melyet az ellenség ezen harceszköz általi alkalmazásával el tud érni, legjobban azon tény világítja meg, hogy a 17. hadosztálynál egyedül a 3 utolsó hét leforgása alatt 22 elmezavar (őrülés és dühöngés) eset fordult elő kizárólag az élénk aknavető tűz által okozva. A sebesülések, melyeket ezen harceszköz okoz, nagyon különbözőek, de többnyire igen súlyos természetűek.”

Egy fel nem robbant macska Egy fel nem robbant macska a San Martino del Carsoban található 1. világháborús gyűjteményben

A magyar katonák macskákkal kapcsolatos történeteit hamarosan újabb bejegyzésekben is ismertetjük.

12 komment

Címkék: macska aknavető san martino del carso doberdó józsef főherceg légiakna 17–es gyaloghadosztály

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr52185786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aperianov Teréz 2010.08.25. 09:39:12

Kedves Tamás,
gratulálok a Nagy Háború-blog kezdeményezéshez, igen színvonalas, igényes munka - akárcsak a mögötte kisejlő komoly kutatási eredmények. Fontos, hogy tiszta forrásból, s tényszerűen népszerűsítsük "régi dicsőségünk", őseink helytállásában saját identitásunkat azonosíthatjuk, van mit tanulnunk a "régi öregek" tartásából, kitartásából.

A "macskához" csak az alábbi megjegyzésem volna: nem hinném, hogy fekete macska tárgykörben bármely pápa bullát adott volna ki, de várom a cáfolatot - hivatkozásokkal.
Addig is "Kimegyek a doberdói harctérre..."

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.08.25. 10:33:45

@Aperianov Teréz: Köszönjük az elismerő szavakat, örömünkre szolgál, ha az oldalunk elnyerte a tetszését!

A fekete macskákat érintően általunk ismert és idézett bulla "Vox in rama" címmel jelent meg 1233-ban.

Várjuk további értékes észrevételeit, hozzászólását, s esetlegesen írásait, amennyiben lenne kedve a blogunkat érintő tárgykörben publikálni.

madaraszzsofi 2010.08.25. 16:08:49

A Vox in Rama bullát 1233-ban adta ki IX. Gergely pápa. A bulla alapvetően a különféle fellángoló eretnek mozgalmak visszaszorítását célozta. Jelentős volt ekkoriban a katar és a valdens eretnekség, de számos kisebb helyi szekta által terjesztett eretnek tanok is követőkre találtak.

A bulla felsorolja mindazokat az istentelenségeket, amelyeket az ördögimádás és kárhozatban tévelygések során az eretnekek elkövetnek, így került többek között pellengérre a fekete macska is, mint az ördögi szertartások egyik szereplője.

A tényeket tekintve IX. Gergely nagyrészt Marburgi Konrádra támaszkodott. Marburgi Konrád magyarországi Szent Erzsébet gyóntatója volt, majd pedig az inkvizícióhoz csatlakozva 1231-ben Németország első inkvizítoraként félelmetes hírnévre tett szert. Konrád fanatikus eretneküldözését nem korlátlanul támogatta a legfelsőbb egyházi vezetés, az 1233-as mainzi zsinaton meg is rótták tevékenységéért. Konrád dühében újabb túlkapásokkal válaszolt: köztiszteletben álló előkelőségeket vádolt meg a sátánnal való cimborálással.

Marburgi Konrád inkvizítori tevékenysége nem tartott túl sokáig. Amikor 1233-ban Mainzból Marburgba indult nem fogadta el a felajánlott fegyveres kíséretet. Útközben rátámadtak és kísérőivel együtt megölték. Valószínűleg azok a nemesek lehettek, akik ellen nem hagyott fel a vádaskodással.

De persze mindez a fekete macskákat nem rehabilitálta: még sokáig tekintettek úgy rájuk, mint bűnös állatokra.

A macskákon és eretnekeken túllépve a blog szerintem is nagyon érdekes és igényes, csak így tovább!

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.08.25. 16:32:42

@madaraszzsofi: Köszönjük a fekete macskák vesztét okozó bulla és a kapcsolódó történések részletes, a magyar vonatkozásokra is kiterjedő ismertetését. Külön örömömre szolgál, hogy minderre a blogunkon került sor, ami így már a Nagy Háború mellett a középkor története iránt érdeklődők számára is újabb kuriózumokkal szolgálhat. Bízom benne, hogy elkövetkező írásaink is felkeltik majd az érdeklődését és további hasonlóan érdekes és adatgazdag hozzászólásokra indítják. Várjuk azokat!

2010.10.16. 23:38:53

Nem Disznó volt az a Macska? Volt ugyanis egy bevált tüzérségi eszköz, amelyet még 1915-ben a franciák vezettek be 240 mm-es nehézaknavetőként, és ezt vették át az angolok 9,45 hüvelykes néven.A brit tüzérek nevezték el Repülő Disznónak. Használták rajtuk kívül még az amerikaiak, az olaszok és ők gyártottak egy a képen láthatóhoz hosszúcsövű változatot.A Monarchia hadserege is zsákmányolt az olaszoktól néhányat és a Böhler acélművek lemásolta azokat (Minenwerfer), de az osztrákoknak gondokat okozott a megfelelő puskaporkeverék előaállítása és nagyobb volt a szórása.A háború vége felé még a németek is kipróbálták.Néhány adat a nehézaknavetőről:tervező: Dumezil-Batignolles,1915,Franciaország,súlya:kb.315 kg(cső+töltőrész)cső hossza kb.2 m, személyzet:7 fő, gránát:kb 81 kg(francia, amerikai változat)űrméret:240 mm, töltőrész: függőlegesen csúszó blokk,emelkedési szög:75-45,tűzgyorsaság:1 gránát 6 percenként,lövedék kezdősebessége:145 m/s, hatótávolság: kb.550-2100 m, töltősúly:40 kg.
A kép nagyon erre emlékeztet.
Kérdés: Ki találta fel az aknavetőt?

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.10.17. 21:28:20

Köszönjük a kiegészítést! Lehet, hogy a másik oldalon így hívták, de a magyar bakák az olasz fronton rendszeresen macskának nevezték az aknavető lövedékeket űrmérettől függetlenül, amit még hadtestparancsnok is megörökített az idézett visszaemlékezésében. A lövészárkok népe kis, közepes és nagy macskákat különböztetett meg, amit már a levegőben felismertek, s ettől függő távolságban ürítették ki gyorsan a becsapódás várható körzetét. A képen a nagy macska látható. Van még néhány tervezett, már elkészült posztunk különböző macskás történetekkel, egyszer majd azokra is sor kerül...

Gefraiter 2010.10.17. 23:20:56

@Hatvanas: Az aknavetőhöz hasonlító szerkezeteket régóta használtak a hadseregek (a mozsarak is hasonlóak a középkorban). Úgy emlékszem, hogy az 1904-1905-ös orosz-japán háborúban az oroszok használták legelőször a későbbi aknavetőkre leginkább hasonlító harci eszközt, s egy orosz tiszt volt a feltalálója.

2010.10.18. 21:21:32

@Gefraiter: Helyes a válasz.Leonyid Nyikolajevics Gobjato orosz vezérőrnagy használt ilyet Port Arthur ostrománál,aki Przemyslnél halt meg 1915-ben.

Gefraiter 2010.10.19. 14:32:31

@Hatvanas: Köszönöm, de ez még csak nagyon távolról hasonlított a későbbiekhez. Na, és az első vh-ban ki használt először, ami a mai aknavetők őse?

2010.10.19. 22:04:48

@Gefraiter: Tudomásom szerint az angol sir Wilfred Stokes 1915 januárjában kifejlesztett 76,2 mm-es aknavetője volt az első ilyen modern fegyver.

Gefraiter 2010.10.19. 22:16:59

@Hatvanas: Gratula, én is így tudom. Előtte a németek is próbálkoztak már egy lövészárok tarackkal. Az egy Krupp-féle fejlesztés volt és még a háború előtt készült, csak a hadsereg szakértői először elutasították, mint használhatatlan eszközt a meredek röppálya miatt... Később mégis alkalmazták. Az angoloké már kétlábú állvánnyal feltámasztott, talpban végződő fegyver volt. Ebből fejlődtek ki aztán a később mindenki által használt aknavető változatok.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.10.19. 22:41:58

@Gefraiter: @Hatvanas: Köszönjük az érdekes kérdez-feleleket! Ajánlom az érdeklődők figyelmébe még Lukács László: Kis akna történelem című írását, ami az interneten is elérhető: portal.zmne.hu/download/bjkmk/muszaki/tortenelem_lukacs.pdf
A tanulmány 4-5. oldala foglalkozik az aknavetőkkel, s megerősíti a kommentelőink által is írtakat. Lehet, hogy ők is ezt használták forrásként? :-)

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása