Bronzágyúból békeharang

2010.08.02. 09:34 :: RózsafiJános

Borbély Kálmán tüzér főhadnagy hadiútja – 1. rész

Az újságos unott arccal lökte elém a Magyar Nemzet friss számát. Na, mindegy, neki is lehet rossz napja! 1987. június 23-a volt, és már tombolt a nyár. Gyors léptekkel irány a munkahely irodaháza, amelynek utcáját akkor még Gorkij fasornak nevezték.

Amíg a reggeli kávé elkészült, gyors újságlapozás. Először is a kedvenc oldalamig, ahol az olvasói leveleket közölte a lap. Az egyik írás címe máris szembeötlő: „Hősi halottak emlékműve”. Borbély Kálmán vasdiplomás gépészmérnök, a MÁVAG volt vezérigazgatója írta a levelet. 93 évesen fogott tollat, hogy megtudja valakitől, mi lett annak a békeharangnak a sorsa, amelynek öntéséhez az ő közreműködésével küldtek ágyúbronzot a magyarok az 1920-as évek közepén.

Borbély Kálmán írása a Magyar Nemzet 1987. június 23-ai számában Borbély Kálmán írása a Magyar Nemzet 1987. június 23-ai számában

Az I. világháborús események kutatásának megszállottjaként azonnal megfogott az írás. A következő napokban is csak az járt az eszemben, hogyan tudnék személyesen találkozni a levél írójával, s milyen jó volna, ha személyesen tudnék beszélni egy frontharcossal, aki mint tüzér főhadnagy harcolt! Micsoda lehetőség első kézből kapni információkat! Gyors lépések következtek. Ilyenkor jó, ha ismerősre is számíthat az ember. Az egyik barátom felesége az újságnál volt szerkesztő, ezért segítséget kértem tőle, hogy tudja meg Borbély Kálmán lakáscímét a számomra. Sikerült és már írtam is a levelet, amelyben kértem, hogy ha megengedi, személyes beszélgetések során szívesen megismerném a hadiútját.

Borbély Kálmán 1987. július 3-án kelt levele Rózsafi Jánoshoz Borbély Kálmán 1987. július 3-án kelt levele Rózsafi Jánoshoz

Kálmán bácsi (mert később megtisztelt azzal, hogy így szólíthattam) 1987. július 3-án keltezett levelében tudatta, hogy: „Egy ilyen tárgyú beszélgetéshez szívesen látom lakásomon minden szombaton és vasárnap de. 9 és 12 óra között.”

Így aztán a következő hétvégéim be voltak táblázva. Nagyszerű embert ismertem meg. Nem csak a saját életének sorsfordulóit mondta el, hanem azokat az általános élettapasztalatokat is kifejtette, amelyeket gazdag életútján gyűjtött. Így számomra a roveretói harang, ha megkondul, akkor nemcsak a hősi halált halt katonák, hanem Borbély Kálmán tüzér főhadnagy emlékének is szól.

A következőkben folytatásokban bemutatjuk Borbély Kálmán tüzér főhadnagy elmondása alapján készült hadiútját.

Borbély Kálmán tüzér főhadnagy a löveg irányzónyílásában Borbély Kálmán tüzér főhadnagy a löveg irányzónyílásában

2 komment

Címkék: bronzágyú mávag borbély kálmán rovereto békeharang

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr852179021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IronRock 2010.08.02. 09:52:14

Remek! Várjuk a folytatást!
Egyébként, lehet tudni hogy mi lett valóban a sorsa a roverétói harangnak? Már ha ezzel nem lövöm le a poént...

RózsafiJános · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.08.02. 14:21:25

@IronRock: Köszönöm a bíztatást!
Magam, mint íródeák jegyeztem Kálmán bácsi szavait, ismerkedve a Nagy Háború oly szövevényes világával, egy fiatal tiszt harctéri útjával.
A bronzágyú anyagát is tartalmazó harangról is tudósítok majd.
Mivel a harangoknak a történelem során számtalan szerepük volt, jelen esetben olyan harangot ismerünk meg, amelynek alkotó részei egykor gyilkos fegyverek voltak.
És e harang megkondulása most az áldozatokra, a hősökre emlékeztet!

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása